המסגרות נועדו להעניק פיתרון לימי הקיץ החמים ולהפחתת צריכת החשמל הגבוהה בימים אלו.
מסגרות חלון מבטון אדריכלי בשחזור חזית עיריית תל אביב לנראות אסתטית וחדשה
המבנה בו שוכנת עיריית תל אביב-יפו תוכנן ע”י האדריכל מנחם כהן בשנות ה-50 של המאה הקודמת, והתפרסם בתקופתו בארץ ובעולם כמבנה מתקדם מבחינה אקלימית - מרכיב רב חשיבות באדריכלות טובה.
המושג בנייה ירוקה עדיין לא תפס אז תאוצה, אך כהן, שהיה בן 26 בלבד, שילב בו עקרונות ירוקים בדמות “בריסוליי”- מערכת הצללה שמרכיביה סוככו והגנו על הפתחים הפונים לכיוון דרום (כיוון כיכר רבין).
הזמן שעבר עשה את שלו, המבנה נדרש לחידוש, וכך גם מערכת ההצללה שעם השנים התבלתה עד אשר הוסרה סופית, ובתוך כך חשפה את החללים הממוקמים בצד זה של המבנה לקרינת שמש חזקה ולחום רב.
“האוריינטציה הרעיונית של שיפוץ החזית הייתה 'שימורית'"
"לכבד את הקיים ללא ביצוע מהפכים מרחיקי לכת, כאשר חידוש ההצללה היווה מוקד משמעותי ביותר בתהליך- הן חזותית, בשאיפה להיצמד כמה שניתן ובצורה הטובה ביותר למקור המבני, והן על מנת להשיב נוחות אקלימית לחללי הפנים, תוך שדרוג היעילות האנרגטית של המבנה וצמצום עלויות של צריכת אנרגיה”, אומרים האדריכלים יואל דבוריינסקי ואבי ליואי, שהיו אמונים על פרויקט שחזור המבנה, אותו תכננו בשיתוף פעולה עם האדריכל כהן.
“מרכיבי ההצללה המקוריים היו למעשה, יציקות בטון פשוטות, ששחזורן לא ניתן היה לביצוע בשל כובד משקלן והמורכבות הקונסטרוקטיבית הכרוכה בהתחברות ראויה לבניין הקיים” הם מוסיפים. המערכת החלופית לדבריהם, נדרשה להיות מבוססת מרכיבים עדינים בעלי יכולת עיגון טובה למבנה בהיבטים הקונסטרוקטיביים, ולאחר בחינת מספר חלופות נפלה הבחירה על מערכת עשויה GRC מבית “אלוקל”.
ליואי ודבוריינסקי: “ה-GRC נתן לנו מענה כוללני לכל הפרמטרים שנדרשו לצורך זה - לוחות חזקים מאד ובה בעת בעלי משקל קל ודפנות דקות, התקנה מודולארית, וגימור פני שטח ברמה גבוהה מאוד. בנוסף, מדובר בחומר ידידותי לסביבה ובהתקנה בשיטה יבשה שאינה מזהמת, אשר חברו היטב לרעיון הירוק והמקיים שהיה שזור בבסיס המבנה”.
הפרטים הטכניים לסוגיהם, דוגמת ממשקים שנתבקשו וטוויית הפתרונות הייעודיים, נעשו במשותף עם המחלקה ההנדסית של החברה, אשר תרגמה אותם לתכניות ייצור מדוקדקות שהועברו לביצוע במפעל.
בנוסף, השימוש בטכנולוגיה המתועשת-מתקדמת אף אפשר לשלב במערכת תאורה ולהעניק לה ערך שימושי מוסף: בכל "שדה" של מרכיב GRC הוטמעה תאורת לד בגוונים שונים הנשלטת ע”י מחשב, כך שבעתות של שגרה היא מספקת תאורה אדריכלית סולידית, ואילו בחגים ובאירועים מיוחדים המתקיימים בעיר, ניתן “להלביש” את הבניין באור צבעוני, תוך יצירת מופע מרשים המשליך על סביבתו.
אדריכלות: אדריכל מנחם כהן בשיתוף משרד ליואי דבוריינסקי אדריכלים
צילום: ערן גולדשמיט, יואל דבוריינסקי , איציק ביניונסקי
לקריאה נוספת: "השבת עטרה ליושנה- שחזור בניין עיריית תל אביב"